Sommige kinderen zijn na een anti-pest programma slechter af.
Als ouder, onderwijsprofessional, trainer, coach, therapeut en als trainers Omgaan met Pesten, schrik je toch behoorlijk als je dit leest. het zal je kind of leerling maar zijn.
Wat is er nu precies aan de hand?
Zijn kinderen na een anti-pestprogramma slechter af? Tessa Kaufman heeft onderzoek gedaan naar één antipestprogramma. Een doorlopend en schoolbreed programma. Uit eerder onderzoek blijkt dat anti-pestprogramma’s in positieve zin kunnen bijdragen aan de groepssfeer in klassen en op scholen. Uit dit recente onderzoek blijkt echter dat 20% van de slachtoffers na inzet van dit specifieke programma nog steeds gepest wordt. Hierdoor zijn deze kinderen emotioneel slechter af dan voor het programma. 1 op de 5, het zal je kind maar zijn, het zal je leerling maar zijn.
Geldt dit dan voor alle antipestprogramma’s?
Nee, zeker niet! Het onderzochte programma richt zich vooral op de groep. Een programma dat wel specifieke aandacht heeft voor individuele slachtoffers (en buitenstaanders), en met name de kinderen die het meeste lijden onder het pesten, kan voorkomen dat kinderen later slechter af zijn. In zowel onze Sta Sterk training als in ons antipestprogramma Sta Sterk op School werken wij als trainers vooral met deze groep. Zowel het antipestprogramma, als de buitenschoolse training, zijn dus een aanvulling op een schoolbreed programma.
Al ruim 30 jaar zetten we ons van uit Stichting Omgaan met Pesten in voor deze kinderen. We maken het verschil voor kinderen die het slachtoffer zijn van pesten of die weerbaar willen worden.
Is er ook een trainer Omgaan met Pesten bij ons in de buurt?
We werken binnen Stichting Omgaan met Pesten met een landelijk netwerk van trainers. Kijk voor een trainer in de buurt van jouw omgeving op onze website. Onze trainers denken met je mee om geschikte oplossingen te vinden om het verschil te maken voor jouw groep of een specifiek kind dat meer ondersteuning nodig heeft.
Wat kunnen scholen doen?
Uit het onderzoek van Kaufman bleek ook dat monitoring belangrijk is, er ook gemonitord wordt, maar dat er nog te weinig actie volgt op de resultaten. In onze opleiding tot anti-pestcoördinator is monitoring één van de speerpunten en hebben wij je laten zien hoe je hier richting aan geeft in je sociaal veiligheidsbeleid.
Wil je als (aankomend) anti-pestcoördinator het naadje van de kous weten m.b.t. sociale veiligheid? Geef je dan op voor de opleiding die start op 7 & 8 april in Driebergen. Er zijn nog een paar plekken vrij. Kijk voor meer informatie op: https://www.omgaanmetpesten.nl/cursus-anti-pestcoordinator/
Wat kunnen pedagogisch professionals doen?
Maak het verschil!
Wil jij ook ons antipestprogramma Sta Sterk op School inzetten? Word dan ook trainer Omgaan met Pesten. Op zaterdag 16 mei gaat de nieuwe weekendopleiding van start. Kijk voor meer informatie op: https://www.omgaanmetpesten.nl/opleiding-tot-trainer/
Je kunt ook eerst de open dag bezoeken op 14 maart.
Lees het volledige artikel van Tessa Kaufman op: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/26/sommige-kinderen-zijn-slechter-af-a3991913