Stichting Omgaan met Pesten werkt mee aan educatief programma rond tentoonstelling over pesten in Centre Céramique
Voor groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs en klassen 1 tot en met 4 van het voortgezet onderwijs van december 2018 tot en met 24 februari 2019
‘Pesten’: in kranten, televisie en internet wordt de laatste jaren steeds weer aandacht aan het verschijnsel besteed. Ook politiek en onderwijsraden zetten zich in. Sinds augustus 2015 is er een nieuwe wet veiligheid op school.
Vaak wordt ingegaan op het effect dat pesten heeft op kinderen en volwassenen.
Er zijn talloze verhalen over hoe pesten levens zodanig kan beïnvloeden, dat deze vrijwel worden lamgelegd. Dat kinderen en jongeren (zware) psychische problemen krijgen, soms ernstige verslavingen, of zelfs zelfmoord plegen, omdat de pijn van het gepest worden te groot is. Er worden pestprotocollen opgesteld,er zijn anti-pest organisaties, anti-pestwebsites, antipest-coaches en trainers.
Maar het pesten gaat door.
Onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek (vijf universiteiten en het Trimbos Instituut mei 2018) blijkt dat ruim 30% van de kinderen in het primair onderwijs gepest wordt, 25% van de werknemers op de werkvloer (TNO2015) en 20% van de ouderen in woon zorgcentra (Radboud, 2009).
Fototentoonstelling Pesten!
Portretten en foto’s van Susan Leurs over de impact van pesten
Deze tentoonstelling is vanaf december 2018 te zien in Centre Céramique.
Fotografe Susan Leurs portretteerde en interviewde meer dan 100 mensen met een pestverleden. Niet alleen mensen die gepest zijn, ook de pesters zelf. Hun gezichten zijn vaak getekend, het verdriet is erin gegraveerd. Hun verhalen zijn soms schokkend en verdrietig.
Educatief programma voor primair en voortgezet onderwijs
Rond deze tentoonstelling wordt een op maat gemaakt educatief programma aangeboden voor de groepen 1 t/m 8 van het Primair Onderwijs en de klassen 1 t/m 4 van het Voortgezet Onderwijs. Er kan uit 4 pakketten gekozen worden. Eén van deze pakketten wordt verzorgd door één van onze trainers Omgaan met Pesten.
Een op maat gemaakte workshop door methodiek-ontwikkelaars en trainers van de organisatie van de Stichting Omgaan met Pesten (www.omgaanmetpesten.nl);
Deze workshop wordt gegeven door één van onze trainers en bevat elementen uit de trainingen en antipestprogramma’s als de Sta Sterk- training, Sta Sterk op School en Omgaan met Elkaar. Deze is geschikt voor kinderen/leerlingen in de leeftijd van 8 – 16jaar.
In de workshop is aandacht voor:
- Kinderen/ leerlingen verschil laten ontdekken tussen pesten en plagen en ruzie.
- Improvisatie en toneelspel waarbij opkomen voor jezelf en je verplaatsen in een ander, of opkomen voor een ander ter sprake komen.
- Kinderen/ leerlingen handvaten geven: hoe om te gaan met pesten.
- Wat kunnen ze doen als ze zelf gepest worden, en wat kunnen ze doen als een kind in hun omgeving wordt gepest?
- Kinderen/ leerlingen leren werken met positieve gedachtekracht. Dit onder meer m.b.v. het spel ‘Ik denk me sterk’ dat speciaal hiervoor ontwikkeld is door onze stichting.
- Afhankelijk van het verloop van de les wordt ingegaanop de boodschap #proudtobeme, een campagne die is ingezet tijdens de Week tegen Pesten. #Proudtobeme is ontstaan uit een samenwerking met singer-songwriter Joyce Rising, die vanuit haar eigen ervaring met pesten het nummer schreef. In samenwerking met de stichting Omgaan met Pesten is een videoclip gemaakt, en is er een gratis lespakket ontwikkeld.
Wilt u graag meer informatie over andere activiteiten die in deze periode gegeven worden vanuit dit project, kijk dan op de website van Centre Céramique voor meer informatie.