Themabijeenkomst om ouders / verzorgers te betrekken bij sociale veiligheid en pesten
Wij verzorgen (fysieke en online) themabijeenkomsten en informatie-/ouderavonden voor ouders en verzorgers binnen het onderwijs, de kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk en de sportomgeving. Zij worden uitgenodigd in het kader van hulp bij pesten naar de eigen rol als opvoeder te kijken en ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten. Na de themabijeenkomst kunnen zij thuis met praktische en direct toepasbare handvatten aan de slag.
Waarom
BIJ DE AANPAK VAN PESTEN OP SCHOOL IS HET BELANGRIJK OOK DE OUDERS ERBIJ TE BETREKKEN.
Onderzoekers Ttofi en Farrington (2011) noemden het betrekken van ouders bij de schoolaanpak van pesten zelfs als één van de belangrijke aspecten van een effectief anti-pestprogramma. Het betrekken van de ouders kan school bereiken door bijvoorbeeld een themabijeenkomst.
Voordeel van een themabijeenkomst
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 30% van de kinderen het niet aan hun ouders vertelt als ze gepest worden. Het is dus van belang dat ouders weten op welke signalen zij moeten letten. Bij kinderen die het wel aan hun ouders vertellen, blijkt dat ouders niet altijd op een effectieve manier reageren. Het is voor ouders daarom ook van belang om op te letten op welke wijze ze het gesprek met hun kind over pestgedrag voeren.
Sommige ouders moedigen hun kind aan om terug te vechten. Andere ouders stappen op de pester of de ouders van pesters af en maken verwijten. Er zijn ook ouders die niets doen, omdat ze denken dat dit bij de kindertijd hoort of omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren.
Hoewel deze reacties begrijpelijk zijn, zijn ze ons inziens niet de meest effectieve manier.
Daar komt nog bij dat veel ouders zelf in hun jeugd een bepaalde rol in pestsituaties hebben gehad, waardoor pesten bij hen sterke emoties kan oproepen.
Hoe dan wel: tijdens de thema bijeenkomst nemen we ouders mee met tips en praktische handvatten voor eigen rol bij het voorkomen en stoppen van pestgedrag.
Doel
Ouders en/of professionals en andere omstanders vergroten hun kennis en vaardigheden en krijgen praktische handvatten aangereikt om sociale veiligheid te verbeteren en in stand te houden. Zij krijgen inzicht in manieren om pesten te voorkomen, signaleren en aan te pakken waardoor pestgedrag vermindert.
Voor wie
Een themabijeenkomst bieden wij aan voor organisaties en instellingen waar kinderen en jongeren samenkomen. Te denken valt aan scholen, kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk en sportverenigingen.
De organisatie nodigt ouders/verzorgers die betrokken zijn bij de organisatie zelf uit om deel te nemen, of organiseert samen met de trainer een themabijeenkomst op open inschrijving.
Inhoud
Er kan een keuze gemaakt worden uit diverse onderwerpen om vragen die leven onder ouders / verzorgers te beantwoorden.
Bij voorkeur altijd aandacht voor:
- Wat is plagen? Wanneer is het pesten? Wat is het verschil met ruzie?
- Hoe kun je pestgedrag signaleren?
- Wat zijn de gevolgen van pesten voor pester en slachtoffer?
- Waarom wordt er gepest?
- Hoe vaak komt pesten voor? En waar vooral?
- Wat is de rol van de ouder? En welke rol heeft de school?
Aansluitend kan gekozen worden voor:
- Welke vormen van pestgedrag zijn er?
- Kun je pestgedrag voorkomen?
- Welke rollen komen voor bij pesten?
- Hoe kun je pestgedrag doorbreken?
- Wat kan ik doen om het slachtoffer te helpen?
- Wat kan ik doen om de pester te helpen?
- Wat kan ik doen om pesten te bestrijden?
- Wat is weerbaar gedrag?
- Hoe kan ik ondersteunen bij de ontwikkeling van weerbaarheid?
- Hoe kan ik mijn kind leren voor zichzelf op te komen?
- Hoe kan ik mijn kind stimuleren voor een ander op te komen?
- Hoe kan ik met mijn kind bouwen aan zelfvertrouwen?
- Wat is de invloed van het zelfbeeld van mijn kind op zelfvertrouwen/weerbaarheid?
- Op welke manier kan ik de ontwikkeling van een positief zelfbeeld versterken?
- Kun je kinderen positief denken leren?
- Hoe leer leer ik mijn kind omgaan met groepsdruk?
Het is ook mogelijk om een aparte themabijeenkomst te organiseren waar aandacht is voor Feel Fine Online. Tijdens deze themabijeenkomst is aandacht voor:
- mediawijsheid
- sociale media
- gamen
- digitaal pesten
- online weerbaarheid
Werkwijze
De themabijeenkomst wordt interactief vormgegeven. De presentatie bestaat uit een combinatie van theoretische overdracht en uitwisseling tussen de trainer en de groep ouders/verzorgers die deelneemt. De vertaalslag naar de eigen rol als ouder staat centraal. Ervaringen worden uitgewisseld. Handvatten worden op een praktische wijze gebracht. Ouders ontdekken succesfactoren en valkuilen.
Er wordt gewerkt met presentaties, opdrachten, discussies en casussen. De trainer kiest in overleg met de organisatie de werkwijze.
Een themabijeenkomst kan onderdeel uitmaken van een anti-pestprogramma Omgaan met Elkaar, Sta Sterk op School of project binnen een organisatie. Door andere betrokkenen zoals ouders bij het project te betrekken, ontstaat een groter draagvlak waardoor de winst optimaal is.
Praktische informatie
- Voorgesprek voor afstemmen van de behoefte, inhoud en werkwijze
- Een themabijeenkomst van 1,5 tot 3 uur voor ouders/verzorgers van de kinderen/ jongeren op uitnodiging of open inschrijving
- Maximale groepsgrootte in overleg
- Indien gewenst: hand-out na afloop voor achtergrondinformatie en praktische tips
Door wie
De themabijeenkomst wordt gegeven door een trainer die is aangesloten het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. De trainers met een licentie ‘themabijeenkomst’ hebben hiervoor aanvullende scholing gevolgd tijdens de vervolgopleiding Sta Sterk op School trainer bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Aanmelden
Alle themabijeenkosmsten worden verzorgd door speciaal opgeleide trainers.
Vind een trainer in de buurt. Zoek op plaatsnaam of provincie in het overzicht van onze trainers.
Ervaringen
Gerald, (vader van Riley en Mick) over een workshop voor ouders op de basisschool:
‘Mijn vrouw vond dat ik nu maar een keer moest gaan naar de workshop voor ouders op school. Zij is lid van de ouderraad en had deze avond georganiseerd. Ze had de trainster van de workshop al eens ontmoet via haar werk en was daar heel enthousiast over. Ik had eerlijk gezegd niet zo’n zin, maar ik kwam heel positief thuis. Wat een inspirerende avond! Het delen van ervaringen met andere ouders was heel waardevol, de trainster had echt knowhow en wist waar ze het over had. Ik heb waardevolle tips gekregen waar ik direct met mijn eigen kinderen mee aan de slag te gaan. Op naar meer weerbaarheid!’
Tanja, (moeder van Rick, Roos en Robby) over een themabijeenkomst bij de sportvereniging:
‘Onze Rick is nogal een heethoofd. Hij kan niet goed tegen verlies. Als het in de wedstrijd niet gaat zoals hij wil, reageert hij dat vaak af op teamgenoten. Andere ouders spreken mij daarop aan en noemen hem een pester. Onze andere twee kinderen zijn veel zachtaardiger in hun doen en laten. Na de themabijeenkomst op de club heb ik een andere kijk op Ricks gedrag gekregen. Ik ga met de trainer praten wat hij nodig heeft om zijn gevoel te uiten en met Rick kijken of hij zich meer bewust kan worden van wat het doet met zijn teamgenoten. Ik heb nieuwe moed gekregen om hierin als ouder mijn verantwoordelijkheid te nemen.’
Esmay, (moeder van Trix) over een ouderbijeenkomst op de kinderopvang:
‘Onze Trix is nog zo klein. Ik dacht echt, wat een zwaar onderwerp voor de bijeenkomst met ouders, moeten we het nu met peuters van 3 al over pesten hebben? Ik was verrast door het horen van wat wij nu al kunnen doen op deze leeftijd om te zorgen voor meer sociale vaardigheid en weerbaarheid waardoor de kans dat zij gaat pesten of gepest wordt kleiner wordt. Trix mag vooral nog leren op anderen af te stappen om ook mee te spelen bij de zandbak bijvoorbeeld. Ik vond het rollenspel van de trainer heel verhelderend. Ik ga met Trix oefenen.’
Monique (intern begeleider en anti-pestcoördinator) over een thema bijeenomst op haar basisschool:
‘We hadden met het team al een tijdje gezocht naar een themabijeenkomst over pesten. Toen vonden we een trainster via het Kenniscentrum Omgaan met Pesten en zij kwam voor een voorgesprek waarin ze heel goed meedacht hoe we de opkomst zouden kunnen verhogen. De insteek van deze avond is zo positief dat sprak ons direct aan, dus we besloten er voor te gaan. De themabijeenkomst heeft de ouderbetrokkenheid bij het voorkomen en aanpakken van pesten verhoogd. Zo fijn! We merken dat ouders nu eerder naar ons toe komen met signalen. Daardoor kunnen we die vroegtijdig oppakken en grotere problemen voorkomen.’